כולם אוהבים "טיפול טבעי", כי הוא מצטייר כ"הרמוני עם הטבע", "יעיל" ו"בלתי מזיק".
במאמר זה נרד לעובי הקורה ונבדוק באופן מדעי את הטענות ואת המוצרים המתיימרים לשמש בתור "טיפול טבעי בסוכרת" או "טיפול אלטרנטיבי בסוכרת", על מנת לשקף לכם את האמת לאמיתה, במקום כותרות והצהרות חסרות בסיס. אז בטרם תתחילו ליטול תכשירים כאלו, כדאי לכם מאד לקרוא את המאמר הזה, כי זו הבריאות שלכם, ועם בריאות לא משחקים, נכון?
מהו בעצם טיפול טבעי?
נתחיל בשני סוגי טיפול שאינם יכולים להיחשב בשום פנים ואופן בתור "טבעיים":
- תרופות מרשם (תרופות "כימיות")
- ניתוחים (למשל, ניתוחי "קיצור קיבה")
אולם, השאלה היא אם כל טיפול אחר, שאינו נכלל בשתי הקטגוריות הנ"ל, מוגדר כטיפול טבעי? למשל, מה בנוגע לפעילות גופנית? ומה באשר לתזונה?
הקפדה על תזונה דלת פחמימות ופעילות גופנית קבועה הם שני הטיפולים היעילים ביותר שקיימים כיום לאיזון הסוכר בדם. על אודות המרשם המדויק לפעילות גופנית תוכלו לקרוא במאמר החדש של ד"ר זילבר בעיתון "הארץ", ועל אודות תזונה בסוכרת כבר פורסמו ויפורסמו מאמרים רבים, אלא שהבעיה המרכזית עם שני אמצעים חשובים אלו היא שהם דורשים התמדה, ואנשים רבים מתקשים מאד להתמיד, בוודאי לאורך שנים.
אילו סוגי "רפואה משלימה" קיימים?
כאן אנו גולשים לתוך תחום הרפואה האלטרנטיבית או המשלימה, והמכון הלאומי האמריקני לבריאות (NIH), באמצעות השלוחה שלו שמופקדת על רפואה אלטרנטיבית ומשלימה (NCCIH), מחלק אותה לחמש קטגוריות עיקריות1:
- טיפולים "ביולוגיים": תמציות צמחים, תוספי תזונה וכן מזונות ממש.
- טיפולי גוף-נפש: מדיטציה, יוגה, וטאי-צ'י הן דוגמאות לכך.
- מניפולציות גופניות: כירופרקטיקה, אוסטיאופתיה, עיסוי.
- רפואה אנרגטית: רייקי, צ'י קונג חיצוני, מגע טיפולי.
- מערכות רפואה שלמות: רפואה סינית מסורתית, רפואה הודית מסורתית (Ayurveda), נטורופתיה, הומאופתיה.
במאמר זה נתרכז בעיקר בסעיף הראשון, כלומר בתוספי התזונה למיניהם.
אגב, מי ששוקל ברצינות הומאופתיה כטיפול (בסוכרת או בכל בעיה רפואית) – מומלץ לו לקרוא את הפרק הרלוונטי בספרו של ד"ר זילבר בספרו החדש של ד"ר זילבר, "חולה עליך", ושלא תגידו שלא הוזהרתם…
האמת המפתיעה על תוספי תזונה
החוק האמריקני1,2 (החל משנת 1994 ואילך) קובע כי:
- תוספי תזונה הם מוצרים שמוגדרים בתור "מזון" ולא בתור "תרופה".
- על כן, הם אינם נדרשים להציג מחקרים אובייקטיביים ומבוקרים המוכיחים יעילים ובטיחות של המוצרים.
- מאידך גיסא, היצרנים אינם רשאים להצהיר כי תוספי התזונה שלהם מונעים מחלות או מטפלים במחלות.
באילו תוספי תזונה מדובר?
כפי שהוזכר זה עתה, תוספי תזונה נחשבים למזון, אין עליהם פיקוח של ממש.
הדבר פותח שוק ענקי המגלגל מיליארדי דולרים, וגם מאפשר ליצרנים לקשור כתרים לראשם ולהלל את מוצריהם בתור "תרופות פלא לטיפול בסוכרת" (למרות שבסעיף הקודם נכתב כי החוק האמריקני אוסר על כך במפורש…).
על כל פנים, אנו נמנה כאן את התוספים הנפוצים ביותר:
- חילבה (Fenugreek)
- מלון מר (Bitter Melon)
- ג'ינסנג (Ginseng)
- ג'ימנמה (Gymnema)
- שום
- קינמון
- מגנזיום
- חומצות שומן אומגה 3
- כרום (Chromium)
- ונדיום (Vanadium)
איך בודקים יעילות של טיפול?
כל אחד יכול להצהיר שהמוצר שלו הוא "מדהים", "מופלא" ו"מציל את האנושות", אלא שלהצהרות כאלה אין שחר, אלא אם הן נסמכות על מחקרים אובייקטיביים ומבוקרים בעלי תוצאות מוכחות, אשר חוזרות על עצמן.
זוהי ההזדמנות לומר מספר מילים על מחקרים.
כל אחד יכול לקחת דשא רגיל מגינה הציבורית, לקצוץ אותו לאבקה, לארוז אותו בכמוסות, לתת את הכמוסות לסוכרתיים, ואפילו "להוכיח" שנטילת הכמוסות הללו עוזרת לשפר את ערכי הסוכר בדם.
איך זה יתכן?
ובכן, כאשר מגייסים סוכרתיים למחקר הבודק תרופה לאיזון הסוכר בדם, די בכך על-מנת להמריץ את המשתתפים להתאמץ ולהקפיד יותר על אורח החיים שלהם. נקודה זו הודגמה אינספור פעמים בכל ענפי הרפואה, ולכן אפילו אם התרופה שניתנת למשתתפים אינה מכילה כל חומר פעיל, אזי עצם ההשתדלות של המשתתפים בהיבט התזונה והפעילות הגופנית תביא לכך שערכי הסוכר שלהם בתום המחקר יהיו טובים יותר מאשר בתחילת המחקר, בממוצע.
בדיוק מסיבה זו, אין שום ערך למחקר שבו נותנים לקבוצת משתתפים את התרופה שאותה בודקים (ואין זה משנה מהי) ולא מעמידים מולה קבוצת ביקורת אשר נמצאת באותם תנאי מחקר למעט העובדה שבמקום "תרופת מחקר" היא מקבלת "תרופת-דמה" (שנראית בדיוק כמו התרופה האמיתית אך אינה מכילה חומר פעיל).
לדאבוננו, רבים מן המחקרים בתחום תוספי התזונה הינם ללא קבוצת ביקורת, ועל כן קשה מאד להגיע למסקנות איכותיות.
בכל זאת, יש גם מחקרים באיכות טובה בתחום תוספי התזונה בסוכרת, ואליהם נתייחס עוד מעט
האם תרופה טבעית לסוכרת היא נטולת תופעות לוואי?
לכאורה, כל מה שהוא "טבעי" אינו אמור לגרום לבעיות.
בפועל, זה לא לגמרי נכון, משום ש"תוסף תזונה" ו"תזונה" אינם מילים נרדפות. במילים אחרות, ריכוז של חומרים בתוסף התזונה גבוה פי כמה וכמה (לעתים פי אלפים) מאשר ריכוז אותם החומרים בתזונה רגילה, ומסיבה זו אנו בהחלט רואים תופעות לוואי1,2,3, למשל:
- מגנזיום וחילבה: עלולים לגרום לשלשול ולכאב בטן.
- ג'ינסנג, שום וחומצות שומן אומגה 3: עלולים להגביר סיכון לדמם אצל אנשים שנוטלים מדללי דם (נוגדי קרישה). ג'ינסנג עלול גם לגרום להפרעות שינה ולעלייה בלחץ הדם.
האם תוספי תזונה הם בהכרח "טבעיים"?
אחת הדוגמאות הבולטות בהיבט זה הייתה התרופה אזבטיק (Ezbetic), אשר שווקה (מדלת-לדלת) בתור תוסף תזונה טבעי למהדרין (על האריזה שלה היו מודפסים עלים ירוקים, אשר שידרו מסר של "טבעיות בהתגלמותה").
ואכן, במקרים לא מעטים התרופה הצליחה לשפר משמעותית את רמת הסוכר בדמם של אלו שנטלו אותה, ולהביא לאיזון הסוכר בדם.
אולם, בשלהי שנת 2012 פרסם משרד הבריאות בישראל אזהרה ברורה, בה נכתב כי לאחר שאזבטיק נבדק במעבדה, התברר כי הוא מכיל תרופת מרשם ידועה לטיפול בסוכרת, ממשפחת "ממריצי הלבלב", וזה היה ההסבר ליעילות הגדולה שלה! עוד נכתב בהודעה כי התרופה אינה מאושרת לשימוש בישראל, וכי שימוש בתכשיר זה עלול לגרום לנזק לבריאות הציבור…
מה אומרים מובילי הדעה העולמיים?
גילוי דעת של המכון האמריקני הלאומי לבריאות3 (אשר פתוח לציבור הרחב) מסכם את השורה התחתונה:
- "…עבור מיעוט תוספי תזונה קיימות עדויות חלשות לתועלת אפשרית…" (הם מציינים בעיקר כרום, במידה קלה מאד)
- "…עבור מרבית התוספים אין עדויות התומכות ביעילות בטיפול בסוכרת או בסיבוכיה…" (וזה כולל קינמון, מלון מר, ג'ינסנג, חילבה, ועשבים סיניים שונים)
- "…חלק מתוספי התזונה עלולים לגרום לתופעות לוואי…"
- "…ה-FDA מזהיר את הציבור מפני שימוש בתכשירים אשר נשמעים טוב מכדי להיות אמיתיים, למשל כאלו אשר מתיימרים לרפא סוכרת או להחליף את התרופות שאתם נוטלים לסוכרת. תכשירים אלו משווקים באופן בלתי חוקי…"
- "…חשוב מאד לא להחליף את תרופות המרשם שאתם נוטלים בתכשירים בעלי יעילות בלתי מוכחת…"
מה עם תוספי תזונה בסוכרת מסוג 1?
הגיע הזמן להבין:
סוכרת מסוג 1 ("סוכרת נעורים") היא מחלה בה מתפתח הרס מוחלט של התאים אשר מייצרים אינסולין (תאי בטא בלבלב), ובסופו של דבר הגוף אינו מסוגל לייצר כלל אינסולין (במאמר זה תוכלו לקרוא על המנגנון של היווצרות סוכרת מסוג 1 מול סוכרת מסוג 2). על כן, הטיפול בסוכרת מסוג 1 הוא אינסולין.
נטילת תוספי תזונה במקרה דנן היא כמו להעלות את שכרם של פועלים העובדים בבית-חרושת אשר פס היצור שלו הושמד על-ידי פצצה, בניסיון להגביר את הייצור…
מי שמנסה למכור לכם תוספי תזונה בתור אמצעי לאיזון סוכרת מסוג 1 – חשוד בתור נוכל. שלא תאמרו שלא הזהירו אתכם…
אז מה עושים תכלס?
- התייעצו עם הרופא המטפל שלכם לפני תחילת נטילה של כל תכשיר, אפילו אם הוא מתיימר להיות "טבעי ב-100%". במרבית המקרים, הרופא לא יתנגד שתיקחו את הטיפול הטבעי במקביל לטיפול הרגיל.
- דווח לרופא שלכם על תסמינים חדשים אשר מופיעים (למשל כאב בטן, שלשול, כאב ראש וכו'). לא תמיד זו סיבה להפסיק טיפול, אך לעתים כן.
- אל תטפחו ציפיות. אם תחת טיפול בתוסף התזונה נצפה שיפור דרסטי בערכי הסוכר, אזי יתכן שפשוט התחלתם להקפיד על התזונה ו/או פעילות גופנית, וזה מה שעשה את ההבדל, או שקיים ספק בנוגע ל"טבעיות" של "התכשיר הטבעי" שלכם.
לתיאום תור לד"ר זילבר ובירורים נוספים:
- 03-5193570
- office@doctorzilber.co.il
- מרכז גירון, ז'בוטינסקי 5, רעננה
- ללא צורך להמתנה לתורים
ביבליוגרפיה
*** מאמר זה אינו מחליף יעוץ אישי של רופא ***
רוצים יעוץ אישי? כאן יוצרים קשר