תור פרטי לאנדוקרינולוג בתוך ימים ספורים בלבד

ד"ר משה זילבר אנדוקרינולוג

נפילת סוכר אצל אנשים שאינם סוכרתיים

תוכן עניינים

נפילת סוכר הדם (גלוקוז), או "היפוגליקמיה" בשפה המקצועית, הינה תופעה נפוצה אצל סוכרתיים המטופלים באמצעות אינסולין או ממריצי לבלב.

בניגוד לכך, אצל אנשים שאינם מטופלים בתכשירים להורדת סוכר הדם, ירידה ברמת הסוכר בדם מתחת לטווח הנורמה היא תופעה חריגה אשר מחייבת בירור רפואי.

במאמר זה ננסה להבין "מי נגד מי" ובעיקר מדוע.

סוכר נמוך בדם: מה אומרים המספרים?

ערך מספרי של סוכר נמוך

כאשר מתבוננים בתוצאת בדיקת דם שבוצעה במעבדה של קופות-חולים, מגלים כי הגבול התחתון של טווח הנורמה עומד על 70 מ"ג/ד"ל.

האם פירוש הדבר הוא שרמת גלוקוז של 69 מ"ג/ד"ל היא כבר "סוכר נמוך"?

התשובה הקצרה היא "לא", ומיד נבין מדוע.

  1. אין לקבוע אבחנה על סמך בדיקת דם בודדת. יתכן מאד כי הטיפול בדם שנלקח מן הווריד במעבדה היה לקוי וזו הסיבה לתוצאה. אחד המקרים הנפוצים הוא זמן רב מדי החולף בין נטילת הדם לבין הביצוע הטכני של הבדיקה לרמת הגלוקוז. דבר זה מביא לכך שתאי הדם שנמצאים בתוך המבחנה "אוכלים גלוקוז", ולכן רמת הגלוקוז בנוזל הדם (פלזמה) הולכת ויורדת. קיימים מצבים טכניים נוספים הגורמים לירידה מלאכותית ברמת הסוכר בדם.
  2. אצל נשים צעירות מוצאים לעתים די תכופות רמת סוכר מתחת ל-70 מ"ג/ד"ל (ואף מתחת ל-60 מ"ג/ד"ל), והן מרגישות מצוין, כלומר זו הנורמה שלהן.
  3. השילוב בין רמת סוכר מתחת ל"נורמה" לבין העדר תסמינים – תמיד אומר דרשני. זאת, משום שאם רמת הסוכר באדם שאינו סוכרתי באמת ובתמים יורדת עד לערך שהוא נמוך עבורו, הוא כמעט תמיד יחוש כי משהו אינו כשורה. לעומת זאת, אם האדם מרגיש טוב, סביר להניח שאין מדובר בהיפוגליקמיה אמיתית.

 

השורה התחתונה: אין עדיין הסכמה גורפת על סף מספרי אחד אשר מעליו זו רמת גלוקוז תקינה ומתחתיו זו היפוגליקמיה ודאית, אך רמת גלוקוז שהיא מתחת לגבול התחתון של הנורמה המעבדתית בהעדר תסמינים אצל אדם שאינו סוכרתי ואינו מקבל תרופות להורדת סוכר הדם – מעוררת סימן שאלה בנוגע לאמינות אותה "היפוגליקמיה".

אילו תסמינים עלולים להופיע כאשר רמת הסוכר "נופלת"?

מקובל לחלק את התסמינים האפשריים לשתי קבוצות:

  • תסמינים נוירוגניים (אוטונומיים): מדובר בתסמינים הנובעים מהפעלת מערכת העצבים האוטונומית, שהיא מערכת העצבים האחראית על האיברים הפנימיים ועל תפקודי הגוף הבלתי רצוניים. תסמינים אלו אמורים לאותת לאדם כי "משהו אינו תקין" וכי מוטב לו לאכול משהו. בין התסמינים ניתן למנות רעב, חרדה, דפיקות לב, הזעה, רעידות, בחילה. בדרך-כלל מופיעים רק חלק מן התסמינים (לעתים רק אחד) אצל אדם ספציפי.
  • תסמינים נוירוגליקופניים: בניגוד למרבית האיברים, אשר מסוגלים לנצל מקורות אנרגיה שונים, המוח (אשר במנוחה צורך 20-25% מתצרוכת הגלוקוז של כל הגוף) מסתמך אך ורק על גלוקוז (בעת צום ממושך המוח כן מסוגל לנצל אנרגיה חלופית, אך לעניין זה נדרש זמן והדבר אינו רלוונטי בעת ירידה חדה ברמת הגלוקוז בדם). התסמינים כאן הם סחרחורת, הפרעות ראייה, בלבול, ובמקרים קשים גם ערפול הכרה, אובדן הכרה ופרכוסים. תסמינים כאלו דורשים התערבות דחופה (על הטיפול לא נדון בסקירה זו).

מהן "חומות ההגנה" כנגד נפילת סוכר הדם?

חומת הגנה נגד היפוגליקמיה

אילו רמת הגלוקוז בדמנו הייתה תלויה אך ורק באכילה, אזי כולנו היינו חווים היפוגליקמיה בשלב כלשהו, כאשר היינו מתרחקים מספיק זמן מן הארוחה האחרונה.

אולם, זה ממש לא קורה.

כבר הוזכר כי המוח, שהוא איבר חיוני (לדעת רופאים ומדענים…) אינו יכול להרשות לעצמו נפילה ברמת הסוכר בדם, ולכן קיימים מספר מנגנונים שתפקידם אכן לוודא שרמת הסוכר בדם לא תיפול. בכל המנגנונים הללו משתתפים הורמונים:

  • מצד אחד אינסולין (המיוצר על-ידי תאי בטא בלבלב), שהוא ההורמון האחראי להחדרת גלוקוז לתאים של כל איברי הגוף (מוח, שרירים, איברים פנימיים ועוד), אחראי לניצול הגלוקוז להפקת אנרגיה (גליקוליזה) ואחראי גם לבניית מאגרי גלוקוז, הלא הוא גליקוגן, בעיקר בכבד ובשרירים (גליקוגנזה).
  • מן הצד האחר קיימים הורמונים המתנגדים לאינסולין (Counter regulatory hormones), אשר מעודדים את התהליכים ההפוכים ובעיקר פירוק גליקוגן (גליקוגנוליזה) וכן ייצור מחדש של גלוקוז (גלוקוניאוגנזה) מתוך חומרים שאינם גלוקוז, אלא חלבונים ושומנים. בין ההורמונים הללו ניתן למנות גלוקגון (מופרש מתאי אלפא בלבלב), אפינפרין וקורטיזול (מופרשים מבלוטה בשם אדרנל) וכן הורמון הגדילה (המופרש מבלוטת ההיפופיזה במוח).

 

הערה: נא לא לבלבל בין גליקוגן = Glycogen אשר הינו "סוכר מורכב" הבנוי מרבבות מולקולות גלוקוז, לבין גלוקגון = Glucagon שהוא הורמון.

אז מהן חומות ההגנה?

חומת ההגנה הראשונה כנגד היפוגליקמיה היא פירוק גליקוגן (גליקוגנוליזה) בכבד וגם בשרירים. העניין הוא שבדרך-כלל המאגרים הללו מספיקים לפחות מאשר יממה (הדבר תלוי מאד בכושר הגופני של האדם ובמידת המאמץ הפיזי שהוא מבצע באותן שעות).

חומת ההגנה השנייה היא ייצור מחדש של גלוקוז בכבד (גלוקוניאוגנזה). זו החומה שתפקידה להבטיח שמירה על רמת סוכר תקינה בצום ממושך.

מה גורם להיפוגליקמיה אצל שאינם סוכרתיים?

היפוגליקמיה נפילת סוכר סיבות

על מנת שתתרחש נפילת סוכר, נדרשת קריסה של חומות ההגנה אשר תוארו לעיל.

אצל סוכרתיים המטופלים באינסולין – קריסה כזו עלולה להתרחש בקלות, כאשר מוזרקת לגוף כמות אינסולין גבוהה מדי, אשר ההורמונים המתנגדים לאינסולין אינם מסוגלים להתמודד עמה.

אולם, אנו דנים הרי באנשים שאינם מטופלים באינסולין או בממריצי לבלב, אז הנה הכשלים הנפוצים (אך בהחלט לא היחידים):

תת תזונה כרונית

במחלות כגון אנורקסיה נרווזה (Anorexia Nervosa), בחלק מן האנשים בעלי הפרעה פסיכיאטרית משמעותית, ובמצבים רפואיים נוספים – עלול להיווצר מצב בו האדם צורך פחות אנרגיה ממה שהגוף שלו מוציא, ובהדרגה מתפתח דלדול של השרירים, רקמת השומן ולמעשה כל מאגרי האנרגיה בגוף.

במקרים כאלו, "חומות ההגנה" הן שבירות מאד והיכולת של הגוף לייצר גלוקוז בעת צום היא מוגבלת, מה שעלול להביא בקלות יחסית להתפתחות היפוגליקמיה.

 שתיית אלכוהול

על כך לא נרחיב את הדיבור, משום שהנושא מכוסה ביסודיות במאמר זה.

תרופות

הכוונה היא כמובן לתרופות שאינן אינסולין או ממריצי לבלב. בין התרופות ניתן למנות חוסמי בטא (תרופות לטיפול בלחץ דם גבוה, דופק מהיר ו/או בלתי סדיר, מיגרנה, סוגי רעד מסוימים ועוד), מעכבי ACE (תרופות לטיפול בלחץ דם גבוה, אי ספיקת לב, מחלות כליה מסוימות ועוד), קווינולונים (סוג מסוים של אנטיביוטיקה) ופנטאמידין ("אנטיביוטיקה" לטיפול בפרזיטים ספציפיים).

חשוב לציין: למרות ששלוש הקבוצות הראשונות הן נפוצות מאד, רק במיעוט מבוטל של המטופלים נגרמת היפוגליקמיה. על כן, זו טעות לנסות ולהימנע משימוש בתכשירים אלו רק בשל פחד שמא הם יגרמו לנפילת סוכר (זה בערך כמו להימנע מלחצות מעבר חצייה משום שהיו אנשים שנדרסו כאשר עשו זאת).

נזק משמעותי לכבד

הרי כבר הזכרנו קודם לכן כי הכבד הינו האיבר בו מבוצעת אגירת גליקוגן וזהו גם האיבר המרכזי בו מתבצע ייצור מחדש של גלוקוז (גלוקוניאוגנזה), כלומר הכבד מעורב בשתי חומות ההגנה כנגד היפוגליקמיה.

מכאן קל להבין כי כאשר איבר זה נפגע (למשל על-ידי דלקת נגיפית חדה) – נפגע למעשה בית-החרושת המספק חלק גדול מן הגלוקוז בעת צום, ומכאן ועד ל"נפילת סוכר" הדרך היא קצרה.

לאחר ניתוח בריאטרי ("ניתוח לקיצור קיבה")

באופן רגיל, המזון שאנו אוכלים עושה את דרכו מן הפה אל הוושט (צינור הבליעה), משם לקיבה (שבו המזון עובר לישה ופירוק מכניים), ומשם למעי הדק, ובו מתרחשת ספיגה של המזון המתפרק אל תוך מערכת הדם. בעת הגעת המזון למעי הדק וגם בעת הספיגה שלו אל הדם – הלבלב מפריש את ההורמון אינסולין, שהוא זה אשר מסייע להחדיר את הגלוקוז אל כל תאי הגוף שמשתמשים בו.  

אולם, מערכת עיכול של אדם שעבר ניתוח בריאטרי – אינה תקינה. השינוי המכוון אשר הניתוח משרה במערכת העיכול, גורם  לכך שהמזון הנאכל מגיע הרבה יותר מהר למעי הדק, והדבר גורם (בחלק מן המקרים) להפרשה מוגזמת ומהירה מאד של אינסולין. הדבר עלול להפיל את רמת הסוכר בדם בטרם מנגנוני ההגנה מספקים להגיב באופן הולם.

נפילת הסוכר במקרה זה היא כמעט תמיד בעקבות ארוחות ולא בצום.

אינסולינומה

אינסולינומה היא גידול (ממש לא נפוץ) אשר מפריש אינסולין ובמעל 90% מן המקרים הוא שפיר (כלומר אינו סרטני), וכמעט תמיד ממוקם בלבלב (כזכור, הלבלב הוא האיבר ממנו מופרש באופן טבעי אינסולין).

נפילת הסוכר במקרה זה מתרחשת כמעט תמיד בצום, והנה ההסבר:

באדם בריא, אכילה מעוררת הפרשת אינסולין מתאי בטא בלבלב, שהוא זה אשר "מחדיר" את הגלוקוז מן הדם אל כל תאי הגוף המשתמשים בגלוקוז. ככל שרמת הגלוקוז בדם הולכת ויורדת, כך הפרשת האינסולין הולכת ופוחתת, עד שהיא פוסקת כמעט כליל. ירידה זו ברמת האינסולין היא סיבה מרכזית לכך שאין התרחשות היפוגליקמיה באנשים בריאים.

לעומת זאת, באנשים אשר להם אינסולינומה, הגידול אינו נתון לבקרה, והוא מייצר אינסולין נון-סטופ, ללא שום קשר לרמת הגלוקוז בדם. ככל שמתרחקים ממועד הארוחה, רמת הגלוקוז בדם הולכת ויורדת (כי הגלוקוז מוחדר אל תאי הגוף) אך אין שום שינוי בהפרשת אינסולין מן הגידול. אמנם ההורמונים המתנגדים לפעילות אינסולין יכולים להאט את קצב הירידה ברמת הגלוקוז אך לא למנוע אותה כליל לנוכח כמות האינסולין הבלתי פרופורציונלית בדם, ובסופו של דבר הגלוקוז יורד לסף אשר גורם לתסמינים.

היפוגליקמיה במקרה זה מתרחשת בעיקר בצום, כלומר כאשר מתרחקים מספיק שעות מן הארוחה האחרונה.

האם יש עוד סיבות להיפוגליקמיה?

יש, אבל אלה הן הסיבות המרכזיות.

ומה בנוגע לטיפול בהיפוגליקמיה?

טיפול בהיפוגליקמיה

זה קצת כמו מכונית אשר מכניסים אותה למוסך בגלל ש"היא מקולקלת":

  • יכול להיות שהבעיה היא בתיבת ההילוכים
  • יתכן שהתקלה היא במערכת ההצתה
  • ואולי זה המנוע עצמו

בכל אחד מן המצבים הטיפול הוא שונה לחלוטין, ואותו הדבר בנוגע להיפוגליקמיה כלומר כל סיבה מטופלת בצורה שונה.

איך בדיוק?

נו, תשאירו משהו לרופאים…

ביבליוגרפיה

*** מאמר זה אינו מחליף יעוץ אישי של רופא ***

אהבת? יהיה נחמד לשתף...