תור פרטי לאנדוקרינולוג בתוך ימים ספורים בלבד

ד"ר משה זילבר אנדוקרינולוג

למה כל רופא אומר משהו אחר (שני רופאים = שלוש דעות)

תוכן עניינים

אדם מגיע לרופא ומתלונן על כאב בטן. הרופא בודק אותו, חושב, ובסופו של דבר אומר:

"שמע, איני מוצא שום סיבה לכאב שלך, אבל אני מניח שזה בגלל שתייה מוגזמת."

"אז אני אבוא אליך מחר," אומר הפציינט, "כשלא תהיה שתוי, דוקטור…"

במאמר קצר זה נסקור את הסיבות לכך שרופאים שונים אומרים דברים שונים לאותו הפציינט בדיוק (באותה נקודת זמן) ואיך מתמרנים בחוכמה עם כל המידע הסותר הזה.

נתונים בלתי מספקים שעומדים לרשות הרופא

הנתונים של הרופא

החלטות רפואיות הן לעתים מורכבות, אפילו מורכבות מאד, משום שיש להביא בחשבון גורמים רבים.

על כן, ככל שקיימים נתונים טובים ורחבים יותר, כך אפשר להגיע למסקנות נכונות יותר.

הבעיה היא שלעתים תכופות לרופא אין את כל הנתונים הללו. מדוע?

  1. העדר תיק רפואי שלם: מרבית החומר הרפואי של אדם מרוכז בתיקו הרפואי בקופת החולים שלו. אולם, רופא פרטי אינו חשוף כלל לתיק הרפואי (בקופת החולים) של הפציינט אשר מולו. גם רופא בבית-החולים לא בהכרח מסוגל לראות את התיק הרפואי בקופת-החולים (למרות שקיימת מערכת המאפשרת הצצה כזו, אך היא אינה יעילה לעתים מזומנות). כאשר אדם עובר קופת-חולים אזי המידע מן הקופה הקודמת הוא קשה להשגה.
  2. אי מסירת מידע שלם: לעתים אדם אינו מוסר פרטים חשובים הקשורים לתסמינים (הסימפטומים) שלו (כלומר מה שהוא חווה ומרגיש), בין בשל שכחה גרידא או כי הוא פשוט עושה סלקציה של המידע, ומחליט מה רלוונטי ומה לא (ולעתים דווקא מה שהוא משמיט מתברר כרלוונטי מאד). כאשר אדם מוסר פרט מסוים לרופא א' ואינו מוסר אותו לרופא ב', אזי היכולת של רופא ב' להגיע למסקנה הנכונה – נמוכה יותר.

הניסיון והידע של הרופא

ניסיון רפואי

קיימים מספר סיבות לכך שלרופא מסוים יש ניסיון רב יותר עם בעיה רפואית ספציפית:

  1. מומחה בתחום ספציפי מול רופא משפחה: רופא משפחה אמור לדעת קצת על הרבה, ואילו מומחה בתחום ספציפי אמור להכיר היטב תחום צר יותר. מן הסתם, באותו התחום – המומחה אמור להתמצא טוב יותר.
  2. הכשרה: רופא אחד למד בבית ספר מעולה לרפואה ובהמשך התמחה במקומות נחשבים מאד, ואילו רופא אחר עשה את כל המסלול הרפואי שלו במקומות בינוניים ומטה.
  3. ותק: מן הסתם, רופא העובד שלושים שנים במקצוע אמור לדעת יותר מאשר רופא העובד רק שנתיים. אבל, זו אליה וקוץ בה: רופאים ותיקים סומכים יותר על הניסיון האישי שלהם ופחות פתוחים לשמוע על גישות רפואיות חדשות ועל טיפולים רפואיים חדשים (זה כמובן תלוי ברופא עצמו, אך מדובר על הממוצע).

הכרות עם הפציינט

היכרות עם המטופל

רופא אשר מלווה את הפציינט כבר עשרים שנה, מכיר אותו הרבה יותר טוב מאשר רופא שהוא חדש לפציינט.

זהו יתרון וחיסרון גם יחד:

  1. יתרון: משום שהרופא מודע לנתונים של הפציינט שאינם גלויים בתיק הרפואי (או שצריך להתאמץ מאד על מנת למצוא אותם), ומדובר לא רק בבעיות הרפואיות אלא גם באופי ובגישה של הפציינט, העדפותיו וחששותיו.
  2. חיסרון: משום שהרופא כבר מייצג (בחשיבתו) את הפציינט, לדוגמה: "אני יודע שהוא יתנגד לטיפול תרופתי כזה, משום שיש לו תופעות לוואי מסוג זה וזה, ולכן אין מה להציע לו את הטיפול."

הגישה של הרופא

גישת הרופא

כאן אנו מתקרבים לסיבה המרכזית לחוות הדעת השונות המגיעות מרופאים שונים.

אנשים רבים מתייחסים לרפואה כאל מתמטיקה, כלומר: בדיוק כפי ש-3 ועוד 3 הם 6, כך הם מצפים שגם לבעיה רפואית מסוימת אצל אדם מסוים יהיה פתרון אחד ויחיד שהוא נכון, בעוד ששאר הפתרונות הם שגויים.

ובכן, זה ממש לא כך!

נוכל להמחיש זאת באמצעות השאלה הבאה:

מהי הדרך המומלצת לנסיעה מתל-אביב לחיפה?

  1.  כביש מס' 2
  2. כביש מס' 4
  3. כביש מס' 6

 

התשובה: זה תלוי!

מדוע?

מי שממהר וגם לא אכפת לו לשלם, יתכן מאד שיבחר בכביש מס' 6.

אדם שאינו רוצה לשלם עבור מה שהוא מסוגל לקבל בחינם, אך בו זמנית שואף להגיע במהירות ליעדו, יבחר כנראה בכביש מס' 2.

לעומת זאת, אדם שמעדיף לא לשלם אך מעדיף לצפות בנוף רבגוני יותר לאורך הדרך, יבחר ככל הנראה בכביש מס' 4.

אבל מהו הקשר בין הכבישים לבין החלטות רפואיות?

  1. ה"יעד" אליו חותרים מוגדר באופן שונה על-ידי רופאים שונים: למשל, רופא אחד יגדיר שהיעד הוא ריפוי ומלא ושלם אחרת זהו כישלון, בעוד שרופא אחר יכול להגדיר כי כל עוד האדם חש סביר ומתפקד, הרי מבחינתו זהו המצב בו צריך להישאר ואין סיבה לשנות.
  2. הדרך אל היעד יכולה להיות שונה מאד מרופא לרופא: רופא א' חושב בעיקר על הימנעות מתופעות לוואי, בעוד שרופא ב' חושב בעיקר על יעילות מרבית. רופא ג' הוא שמרן בעוד שרופא ד' אוהב ליטול סיכונים וכו'.

אז מה עושים עם חוות הדעת הרפואיות השונות?!

מבולבל מרוב חוות דעת רפואיות

בשעה טובה הגענו לשלב הסיכומים.

איך מוצאים ידיים ורגליים בתוך סבך הדעות השונות של הרופאים?

קבלו מספר כללים פשוטים:

  1. דעות שונות של רופאים הן חלק מן ההבדלים בין כולנו. גם עורכי-דין שונים הם בעלי גישות שונות, גם פסיכולוגים שונים הם בעלי גישות שונות וכן הלאה. זה לא משהו שעומד לחלוף מן העולם בקרוב, אז כדאי להתרגל לזה.
  2. הבדלי גישות הוא משהו שצריך לברך עליו. דעה נוספת מעניקה לנו נקודת מבט חדשה בה לא נתקלנו קודם לכן. חשבו לרגע: האם באמת הייתם מעדיפים "רופאים רובוטים" שמדקלמים כולם את אותו המלל בדיוק?!
  3. נסו להבין לא רק מה הרופא המליץ אלא מדוע הוא המליץ כך. לדוגמה, כאשר הרופא אומר "אני לא ממליץ על טיפול א' בגלל שאין לי ניסיון עמו", זו אינה סיבה להסתייג מן הטיפול, אלא סיבה טובה להתייעץ עם רופא אשר יש לו ניסיון עם אותו הטיפול ולהבין ממנו את ההשלכות.
  4. הנגרים אומרים "מדוד שלוש פעמים וחתוך רק פעם אחת", ויש הרבה חוכמה במשפט הזה. אפשר לקבל מספר חוות דעת, ורק לאחר איסוף כל המידע לקבל החלטה מושכלת. זכרו: אין זה משנה כמה ותיק או חכם הוא הרופא, אך ההחלטה הסופית בנוגע לבריאותכם היא שלכם בלבד, ועל כך כתבתי מאמר מיוחד.

 

בהצלחה!

*** מאמר זה אינו מחליף יעוץ אישי של רופא ***

רוצים יעוץ אישי? כאן יוצרים קשר

אהבת? יהיה נחמד לשתף...